Door het toenemende gebruik van ICT door ontwikkelingen als hyperconnectiviteit, cloudcomputing en de mate waarin internet wordt ingezet wordt de kans op cybercrime steeds groter. Ruim 60% procent van ondernemend Nederland heeft eens te maken gehad met deze vorm van criminaliteit.
Uzelf tegen cybercrime beschermen is eenvoudiger dan u denkt. Een cybercrimineel is op zoek naar uw financiële gegevens, NAW gegevens, mailadressen of identiteitsgegevens. Hij ‘breekt in’ vanuit zijn luie stoel en daar blijft hij graag zitten, dus hoe moeilijker u het hem maakt hoe sneller hij weer zal vertrekken.
Wat is cybercrime?
Cybercrime, ook wel cybercriminaliteit of computercriminaliteit genoemd, is criminaliteit met ICT als middel en doelwit. Dit betekent dat ook telefoons en bankpassen kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen, omdat deze ook computerchips bevatten. Of bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten kunnen het doelwit zijn.
Wat zijn de meest voorkomende vormen?
Net als een crimineel een bank kan overvallen of bij u kan inbreken komt ook cybercrime in verschillende vormen.
De meest voorkomende vormen van cybercrime zijn:
1. Malware en virussen 2. Ransomware 3. Hacking 4. Indentiteitsfraude en phishing 5. Defacing
Virussen / Malware
Criminelen installeren software die zich in je computer nestelt en schade aanricht door gevoelige informatie te wissen of verspreiden of uw computer onklaar te maken.
Ransomware
Ransomware is afkomstig van het Engelse woord voor losgeld. Bij deze methode word uw computer geblokkeerd via malware en wordt er vervolgens ‘losgeld’ gevraagd om de computer weer vrij te maken.
Hacking
Bij hacking wordt de beveiliging van software omzeild. Bekende voorbeelden zijn: foto’s die worden gestolen uit de cloud of de DDos-aanvallen op banken. Bij de laatste worden grote hoeveelheden data naar de server gestuurd, waardoor het systeem overbelast raakt.
Identiteitsfraude en phishing
Soms wordt er via vervalste websites of mails om gegevens gevraagd. Dit heet phishing. Met deze gegevens kunnen criminelen vervolgens identiteitsfraude plegen. Met uw persoonlijke gegevens kunnen rekeningen of leningen in uw naam worden afgesloten.
Defacing
Bij deze vorm van fraude veranderen cybercriminelen de content van bijvoorbeeld uw website.
Wat kan ik tegen cybercrime doen?
De basis ligt in het aanschaffen van een goede firewall en anti-mallware. Dit is een simpele en kleine investering die aangepast kan worden met upgrades naarmate uw bedrijf groeit. Daarnaast is het van belang om uw personeel op de hoogte te stellen van de potentiele gevaren, zoals nep e-mails.
MKBservicedesk geeft de volgende tips om uw bedrijf en data te beveiligen tegen cybercriminelen:
• Inventariseer en beveilig alle apparatuur die wordt ingezet voor de cloud. • Maak een schifting van uw data. De meest vertrouwelijke data beveiligt u versleuteld en zet u niet in de cloud. • Installeer een firewall en vergeet die niet regelmatig te updaten en onderhouden. • Upgrade verouderde software; zorg dat u geen veiligheidsupdates mist. • Beveilig uw draadloze netwerk door het standaard wachtwoord te wijzigen. • Gebruik sterke wachtwoorden, ook voor smartphones, tablets, NAS-schijven, routers en printers.
Cyberslachtoffer. Wat nu?
U hebt er alles aangedaan. U was volledig beveiligd. En nu kom u uw eigen systeem niet meer in of iemand anders is met uw identiteit zijn bucketlist aan het afstrepen. Norton geeft u de volgende tips als u toch het slachtoffer bent geworden: • verbreek meteen de verbinding. Welk apparaat of verbinding u ook gebruikt, sluit onmiddellijk uw apparaat af. Zo voorkomt u dat uw gegevens in handen vallen van cybercriminelen. • Contacteer uw IT-afdeling of internetaanbieder. • Scan uw computer met de geïnstalleerde antivirussoftware. Mocht uw computer nog niet schoon zijn dan kunt u gebruik maken van Symantec, een lijst met verwijderingsprogramma’s. U hoeft geen klant te zijn om van deze service gebruik te maken. • Maak een back-up van belangrijke informatie. Of herstel de oude situatie door het besturingssysteem van uw computer opnieuw te installeren. Of gebruik back-up software. • Doe aangifte bij de politie. U kunt bellen met 0900-8844 of kijken op de website politie.nl.
Is uw rekening getroffen?
• Blokkeer onmiddellijk uw rekening. • Houdt uw rekeningen in de gaten. • Stel de politie op de hoogte.
Krijgt u alsnog een deurwaarder aan de deur of gebeuren er nog steeds vreemde dingen op uw rekening? Grote kans dat het probleem nog niet is opgelost. Let op deze signalen. Voor ondernemers die slachtoffer zijn geworden van cybercrime is er een speciale website: hulpknop.stopcybercrime.nu. Hier vindt u alle informatie wat u moet doen als u bent getroffen door cybercrime.
Voor informatie over hoe u uw onderneming zou kunnen beschermen:
stopcybercrime.nu
Op beschermjebedrijf.nl en stopcybercrime.nu zijn scans beschikbaar die u inzicht kunnen geven in uw beleid en u tips en tools aangeven.