We merken het aan het aantal tot dusver in 2016 afgesloten transacties, de gesprekken met relaties binnen ons netwerk en berichten in het nieuws; er is veel beweging in de overnamemarkt. Gedreven door goede resultaten, verbeterde economische vooruitzichten van groei en de lage rente om overnames te kunnen financieren zijn zowel kopers als verkopers actief in alle sectoren van het MKB.
Onderdeel van de dienstverlening van een overnameadviseur is het informeren van de stappen die over het algemeen worden doorlopen bij een verkoopproces. En hoewel dergelijke informatie op internet overvloedig aanwezig is, merken we dat er vaak behoefte is om dit in een persoonlijk gesprek met de overname-adviseur te bespreken, inclusief tips en valkuilen. Het is tenslotte een ingrijpende beslissing en een complex proces, dat gepaard gaat met gevolgen voor de organisatie, familie en uiteraard de ondernemer zelf. Emoties spelen in elke traject een belangrijke en niet te onderschatten rol. Een goede voorbereiding is daarom essentieel.
Over het algemeen kunnen de volgende stappen in het verkoopproces onderscheiden worden:
- Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat begint met een gedegen analyse van de onderneming en (fiscaal/juridische) optimalisatie. Uiteraard worden ook de doelstel- lingen en wensen van de verkopende ondernemer vastgelegd. Het vormt de basis voor de strategie en uitvoering van het vervolg.
- Tijdens het feitelijke verkooptraject zullen potentiële kopers van de samengestelde shortlist worden benaderd. Afhankelijk van de situatie worden financiële en/of strategische partijen benaderd. Tijdens de onder- handelingsfase zal met de meest geschikte koper overeenstemming bereikt worden, waarna het boeken- onderzoek en het opstellen van de benodigde overeenkomsten geregeld moeten worden. Het behoeft geen betoog dat dit spannende tijden zijn, zeker als er meerdere kopers geïn- teresseerd zijn en alle voorwaarden tot in de kleinste details uit onder- handeld moeten worden. Tenslotte is het moment daar. Bij een aandelen- overdracht wordt bij de notaris de overdracht formeel bekrachtigd en ontvangt de verkoper zijn koopsom. Veelal zal de verkopende ondernemer afscheid nemen van de onderneming en kan hij/zij gaan genieten van het welverdiende pensioen of zich richten op nieuwe uitdagingen.
Uiteraard is elke onderneming uniek en leert de praktijk dat elk overnametraject maatwerk is afhankelijk van de situatie en omstandigheden. Dit betekent dat de overnameadviseur zich goed zal verdiepen in de onderneming, de organisatie, het verdienmodel, de marktomstandigheden en de ondernemingsrisico’s. Het gehele proces wordt zorgvuldig bewaakt en begeleid, waarbij de koopsom en alle voorwaarden en condities perfect worden uit onderhandeld. Hij of zij krijgt tenslotte het vertrouwen van de ondernemer om de onderneming succesvol te verkopen!
André Scheirlinck
Register Valuator
Sophista fusies & overnames
Robijnstraat 20, 1812 RB Alkmaar
Postbus 3026, 1801 GA Alkmaar
T: 072 540 80 10