Koffie-experimenten, een tosti-restaurant, ouderhulp 2.0 en gepersonaliseerde spellen. Dat waren wat van de wilde ondernemersideeën die zo’n veertig leerlingen van groep 7 en 8 presenteerden tijdens de finale van Ontluikend Ondernemen, een wedstrijd om een eigen onderneming op te zetten. Het idee is om het ondernemerschap ook op de basisschool al onder de aandacht te brengen. En met succes. Het programma krijgt een steeds breder bereik. Alleen al in de Zaanstreek deden 17 basisscholen mee.
Ontluikend Ondernemen is een serie van acht lessen waarin de leerlingen kennis maken met alle facetten van het ondernemen. De leerlingen worden uitgedaagd om in teams een bedrijfje te bedenken en daar een ondernemingsplan voor te schrijven. Daarnaast leren zij hun plan te promoten tijdens presentaties en op het crowdfundingplatform KickOffTalent. Het programma biedt basisschoolleerlingen zo de mogelijkheid om praktijkgerichte ondernemersvaardigheden te ontwikkelen en hen te laten ervaren welke kansen en uitdagingen het ondernemerschap biedt. De lessen worden begeleid door masters; ondernemers uit verschillende sectoren van het bedrijfsleven. Tijdens de lessen is er ruimte voor het ontwikkelen van verschillende vaardigheden waaronder samenwerken, presenteren, creativiteit en organiseren.
Scherp oog voor marketing, financiën, duurzaamheid en logistiek
Dit jaar deden 25 basisscholen mee aan Ontluikend Ondernemen, 17 daarvan waren basisscholen uit de Zaanstreek. Uiteindelijk zijn er verspreid over het hele land op deze manier 62 ondernemingen opgezet door de leerlingen. De een nog creatiever dan de ander, soms zo wild dat het bij voorbaat onhaalbaar was. Maar vaker ook opvallend goed doordacht en met een scherp oog voor marketing, financiën, duurzaamheid en logistiek.
Hun idee heet ‘KoffieLab’
Uit alle inzendingen van alle deelnemende scholen zijn uiteindelijk zeven plannen geselecteerd die gepresenteerd werden tijdens de finale van de Masterclass Ontluikend Ondernemen in de Stoomhal in Wormer. De uiteindelijke winnaars van de Masterclass Ontluikend Ondernemen 2017 kwamen uit Zaandam. Het zijn Rayd Achekar, Ruby Rodrigues Loopes, Maarten Timp, Gijs van Vliet en Ilyas van den Bos van basisschool De Dijk Oost. Hun idee heet ‘KoffieLab’, een onderneming die een plek biedt voor jong en oud waar ze koffie kunnen drinken en bovendien kunnen experimenteren met hun koffie door er verschillende smaken aan toe te voegen zodat deze nog lekkerder wordt.
Present Your Startup
De jury bestond uit Dennis Straat, de Zaanse wethouder van Economie, Caroline van Velze, de Beste Zaanse Zakenvrouw van 2017, en Peter Reijns directeur van Enforz, die ook voorzitter is van de Stichting Ontluikend Ondernemen. De jury prees het KoffieLab team voor hun innovatieve idee. De jury vond dat het team van KoffieLab ‘goed had nagedacht over alle facetten van hun ondernemersplan, over duurzaamheid, over de haalbaarheid van hun plan, en over wie nou precies hun klant was’. Bovendien had de groep ‘een mooi logo, een goede taakverdeling en was er een goede sfeer binnen de groep’. Behalve een trofee wonnen de jonge ondernemers ook een kans om hun plan te laten zien bij ‘Present Your Startup’, waar startende ondernemers zich presenteren aan mogelijke investeerders. De publieksprijs ging naar het team Be a Game van basisschool Prins Floris uit Papendrecht. Met hun idee ‘Be a Game’ wil het team spellen leuker en persoonlijker maken, bijvoorbeeld door bestaande spellen voor het publiek te personaliseren.
Spelenderwijs kennismaken met het ondernemerschap
Wethouder Economische Zaken Dennis Straat is enthousiast over het project: ‘Het is enorm inspirerend om zoveel creativiteit en ondernemingszin te zien bij deze jong kinderen. Ik vind het geweldig dat ze zo spelenderwijs kennismaken met het ondernemerschap. Dat is belangrijk om te zorgen dat de economie van ons land vitaal blijft. Ik vond het opvallend dat veel kinderen toch al zo goed nadenken over marktonderzoek, goede promotie of hoe ze zich kunnen onderscheiden.’
Mentale barrières slopen
Ook Theo Verstraten, manager bij Enforz, is enthousiast. Hij deed mee als master bij Ontluikend Ondernemen en begeleidt met veel plezier al een aantal jaren groepjes basisschoolleerlingen bij het ontwikkelen van hun ondernemersplan. Tijdens dit proces leren de leerlingen niet alleen van hem, zij weten de master soms ook nog wat bij te brengen. ‘Het geeft echt energie om met die jongelui samen te werken. Kinderen hebben nog echt een open mind, ze slopen mentale barrières waar ik bij sta. Daar kunnen ondernemers soms best nog iets van opsteken.’
Dit bijzondere project steunen?
Ontluikend Ondernemen wil het programma volgend jaar aan nog meer basisscholen beschikbaar stellen. Zonder de samenwerking met enthousiaste ondernemers die een klas willen begeleiden tijdens de lessen of hun bedrijf willen openstellen voor een rondleiding is er echter geen Masterclass Ontluikend Ondernemen mogelijk. Daarom roept de stichting ondernemers op om mee te doen. Voor meer informatie over hoe je als ondernemer dit bijzondere project kunt steunen, kijk op www.ontluikend-ondernemen.nl of mail naar info@ontluikend-ondernemen.nl .
Coverstory Zaanbusiness nr:163 2017