De Wet arbeidsmarkt in balans

Amper drie jaar na de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) kwam het huidige kabinet met plannen voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die de arbeidsmarkt verder moet gaan reguleren. In de praktijk is het vooral een reparatie van de WWZ, omdat in de praktijk gebleken is dat die wet niet goed werkt. Het ontslagrecht zou vereenvoudigd worden, waartegenover de werknemer meer bescherming zou verkrijgen: minder flex, meer vaste dienstverbanden. Beide doelstellingen zijn niet gehaald.

Op 1 januari 2020 wordt de WAB in­gevoerd. Enerzijds zal de overeenkomst voor onbepaalde tijd zal minder vast worden, anderzijds de flexibele arbeid minder aantrekkelijk worden gemaakt. De voorwaarden voor ontslag van werknemers in vaste dienst zullen minder streng worden. Onder de WWZ is bij voorbeeld ontslag wegens het disfunctioneren alleen mogelijk als er een compleet ontslagdossier is op­gebouwd. Onder de WAB kan een onvolledig ontslagdossier gecombineerd worden met de ontslaggrond dat de verstandhouding tussen werk­gever en werknemer ernstig verstoord is. Zo’n gecombineerd verzoek heeft wel weer gevolgen voor de hoogte van de transitievergoeding.

De regels voor die transitievergoeding worden ook aangepast. Onder de WAB heeft een werknemer al vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag, zelfs tijdens de proeftijd. Die transitievergoeding wordt wel lager dan thans het geval is.

Er worden nieuwe regels ingevoerd, waardoor het werken met oproep­krachten op basis van een nuluren­overeenkomst of min/maxcontract minder aantrekkelijk wordt. De werknemer moet minimaal vier dagen van tevoren worden opgeroepen. Na een contractperiode van twaalf maanden is de werkgever verplicht om de oproepkracht een contract te bieden voor het gemiddelde aantal uren dat hij in dat jaar heeft gewerkt.

Woensdagavond 16 oktober aan- staande vanaf 19.30 uur organiseren Zaan Advocaten en InReturn gezamenlijk een seminar, met name bedoeld voor HR-managers, werkgevers en HR-adviseurs. Merlin Jurg van InReturn zal die avond ingaan op de mogelijk­heden om het verzuim van werknemers als gevolg van ziekte te beperken en de vitaliteit van die werknemers te verhogen. Jaap Jong van Zaan Advocaten zal uitvoerig aandacht besteden aan de gevolgen van de invoering van de Wet Arbeid in Balans. Verder zal hij aan de hand van recente uitspraken stilstaan bij een aantal veranderingen als gevolg van de invoering van de WWZ, zoals het concurrentie- en relatiebeding in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, de aanzegvergoeding en het hoger beroep in ontslagzaken.

Wilt u een uitnodiging met meer informatie over dit seminar ontvangen, stuur dan een e-mail naar jaapjong@zaanadvocaten.nl of info@inreturn.fit.

Zaan Advocaten

Westzijde 318 1506 GJ Zaandam
T: 075 303 00 10
E: info@zaanadvocaten.nl
www.zaanadvocaten.nl