De gemeente Zaanstad is tweede geworden in de categorie ‘Grote Gemeente met Schoonste Winkelgebieden’ in de verkiezing van het Schoonste Winkelgebied 2019. Uit het onderzoek, dat afgelopen zomer plaatsvond, blijkt dat de winkelgebieden in Zaanstad goed scoren op de aanwezigheid van het decoratieve groen en de kwaliteit van de bestrating. De bezoekers zijn het er over eens dat ze een veilig gevoel ervaren en een aangename beleving tijdens de aanwezigheid. Het onderzoek toont ook aan dat de winkeliers van de winkelgebieden betrokken zijn. De gemeente Ede ging er in de categorie ‘Grote Gemeente’ met de titel vandoor en Zwolle eindigde op de derde plaats. Voor meer informatie zie: nederlandschoon.nl
Veilig gevoel
De bezoekers van gemeente Zaanstad zijn tevreden over de aanwezigheid van het decoratieve groen en de bestrating in de winkelgebieden. Ook geven zij aan zich overdag veilig te voelen en ervaren zij over het algemeen een aangename beleving tijdens de aanwezigheid. Het onderzoek toont aan dat de winkeliers van de winkelgebieden betrokken zijn.
Top 3 gemeenten
Categorie Grote Gemeente:
Ede: 7,30
Zaanstad: 7,29
Zwolle: 7,28
Online Scorebord Schone Winkelgebieden
Om het belang van schoon zichtbaar te maken geeft NederlandSchoon elk jaar handvatten aan de deelnemers. Daarbij helpt het interactieve Scorebord Schone Winkelgebieden nederlandschoon.databank.nl/dashboard/ waar de resultaten worden gedeeld van het afgelopen jaar. De resultaten van 2019 zijn vanaf 31 oktober te bekijken. Je kan dan in één oogopslag zien hoe een winkelgebied scoort ten opzichte van andere winkelgebieden en gemeenten, welke thema’s het goed doen en welke thema’s extra aandacht verdienen.
Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 28 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.