Zaanstad wil de komende jaren ruim baan maken voor de fiets en inwoners verleiden om vaker hun rijwiel te pakken. Daarom gaat Zaanstad aan de slag met het opstellen van het Actieplan Fiets. Dit plan bestaat uit concrete acties en maatregelen om het fietsgebruik te verhogen. De gemeente kijkt welke verbeteringen in de fietsinfrastructuur op korte en lange termijn nodig zijn. Daarnaast vragen we aan inwoners en maatschappelijke partners wat er nodig is om vaker de fiets te pakken.
Doordat het aantal inwoners in Zaanstad groeit en er woningen worden bijgebouwd, groeit ook het aantal vervoersbewegingen in de gemeente. Om de stad ook in de toekomst bereikbaar te houden is het belangrijk dat inwoners naast de auto ook andere vormen van vervoer gebruiken zoals de fiets en OV. Zoals vastgelegd in het Zaans Mobiliteitsplan is de doelstelling van de gemeente dat het fietsgebruik van inwoners en bezoekers groeit van 27 naar 35%.
Gezond en milieuvriendelijk
Wethouder Mobiliteit Gerard Slegers: “Om de gemeente ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar te houden, investeert Zaanstad in belangrijke verkeersroutes zoals de Thorbeckeweg en de Guisweg. Een ander voorbeeld is het aanpassen van de van snelweg A7 tussen het Prins Bernhardplein en knooppunt Zaandam naar een groene stadsstraat. Daarnaast maken we de komende jaren ruim baan voor de fiets. Fietsen is gezond, neemt minder ruimte in en is milieuvriendelijk. Meer Zaankanters op de fiets betekent een verbetering van de doorstroming van het verkeer en draagt bij aan de leefbaarheid in de stad.”
Fiets-enquête voor inwoners
Als eerste stap vraagt de gemeente aan inwoners om een online fiets-enquête in te vullen. Daarnaast haalt de gemeente input op bij maatschappelijke partners, zoals scholen, ondernemersverenigingen, de Fietsersbond, Vervoerregio Amsterdam en Provincie Noord-Holland. Begin 2024 is het actieplan naar verwachting klaar en start de gemeente met de uitvoering van de maatregelen.