De wereld zit midden in een energietransitie. Ook in Nederland moet onze opwekking in 2050 duurzaam en CO2-neutraal zijn. Hoe ga je als bedrijf mee in de groene energierevolutie?
Ondernemen is continu vernieuwen. Of het nu gaat om je aan te passen aan een crisissituatie als de coronapandemie, of het omschakelen naar een nieuwe manier van energieverbruik, er zijn altijd wel actuele ontwikkelingen die het creatieve deel van het ondernemersbrein prikkelen en aan de gang zetten. Elke vernieuwing of aanpassing betekent direct een nieuwe kans op vooruitgang. Typische ondernemerselementen als pionieren, kennisdelen en samenwerken met collega’s, overheid en kennisinstanties helpen in elk geval flink mee om een koploper te worden in de transitie naar de nieuwe, groene energievoorziening.
Gezamenlijke energiecoöperatie
Zo komen er in ons land steeds meer bedrijventerreinen, die gezamenlijk een energiecoöperatie oprichten. Want waarom heb je langer een Vattenfall of Essent nodig, als je zelf ook je stroom kunt opwekken? Bedrijfsdaken zijn vaak immers een bijzonder handige plek om grote hoeveelheden zonnepanelen op te plaatsen. En als je handig gebruik maakt van subsidies die de nationale overheid of Europa voor de zonnepanelenaanschaf beschikbaar stellen, kun je als gezamenlijke groep ondernemers een prachtige verduurzamingsslag op energiegebied slaan. Een groene energieslag met als fijn bijkomend effect dat de energierekening van je onderneming flink omlaag gebracht wordt. En produceer je meer stroom dan je eigen bedrijf verbruikt? Dan verkoop je het surplus gewoon aan een buurman.
Eigen gebruik en verhandelen
Energiebewuste bedrijventerreinen keken jaren geleden al naar hun verbruik en kostenstructuur. Met een gezamenlijke energie-inkoop voor meerdere bedrijven op één terrein kon je vaak als collectief al goedkoper je energie aanschaffen. Het verduurzamen van het bedrijventerrein kun je zien als een natuurlijk en actuele vervolgstap hierop. Neem bijvoorbeeld Bedrijvenvereniging Noorderveld-Molletjesveer (v) uit Wormerveer. Zij openden vorig jaar op eigen terrein een park van 15.000 zonnepanelen, waarbij de zelf opgewekte energie binnen de BVNM wordt gebruikt of verhandeld. Met als toekomstidee om te gaan zorgen dat het complete bedrijvengebied energieonafhankelijk is én dat een surplus aan groen opgewekte energie kan worden aangeboden aan de gemeente Zaanstad.
Overheidssubsidies
De investering van het fikse zonnepanelenpark bij BVNM bedroeg 870.000 euro. Met als belangrijke toevoeging deze opmerking, die voor ondernemers als muziek in de financiële oren moet klinken: liefst een kwart van dat bedrag kregen de BVNM-ondernemers binnen via diverse overheidssubsidies. De rest is eigen investering. Het Rijk ondersteunt duurzaamheidsinitiatieven namelijk graag. Dit omdat de overheid het bedrijfsleven ziet als een belangrijke partner op weg naar een CO2-vrije energievoorziening. Daarom stimuleert de Rijksoverheid bedrijven om te investeren in duurzame energie. Dat doet het onder meer met een subsidie als Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) voor o.a. grotere energieprojecten als aardwarmte en zonneparken. Maar er zijn meer financiële middelenstructuren, zoals de Subsidie hernieuwbare energie voor slimme technieken, die bijvoorbeeld opwekking en opslag combineren of bijdragen aan slimme netwerken (smart grids). Bovendien is er de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor diverse energiezuinige en milieuvriendelijke technieken met fiscaal voordeel. En wat te denken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor warmtepompen en zonneboilers.
Isolatie en led
Zit je als ondernemer niet op een bedrijventerrein of wil je individueel meegaan in de energietransitie? Dan zijn er ook genoeg mogelijkheden. Kijk allereerst hoe je energie kunt besparen. Een overstap van de oude lamp naar de veel energiezuiniger ledverlichting geeft al eenvoudige winst. Maar ook het isoleren van een relatief oud bedrijfspand zorgt voor minder warmteverlies. En wat je qua energie niet kwijtraakt, hoef je ook niet extra bij te ‘stoken’.
Praat met specialisten
Wil je als ondernemer ook zonnepanelen op het dak of op een andere manier vergroenen? Neem dan eens contact op met een energiespecialist van je bank. Een financier als de Rabobank heeft bijvoorbeeld voor haar zakelijke ondernemers een zogenoemd Duurzaam Innovatieteam klaar staan om allerlei specialistische vragen te beantwoorden en om met ondernemers over groene ideeën te sparren. Al pratende kun je met elkaar tot de beste ideeën komen en tevens over de financiële mogelijkheden praten. Want welke kansen biedt de energietransitie? Hoe kun je als bedrijf innoveren? En hoe kun je als entrepreneur hieraan zelfs geld verdienen? Bancaire specialisten weten op dit soort vragen vaak het antwoord. En mocht je als ondernemer flink willen investeren in zonnepanelen? Dan hanteert Rabobank voor de financiering bijvoorbeeld een verlaagd rentepercentage. Waarom de bank de ondernemer een duurzaam financieel voordeel biedt? Omdat de Nederlandse energietransitie onderdeel uitmaakt van hun (inter)nationale missie Growing a Better World Together. Maatschappelijk ondernemen en met elkaar voor een gezonde toekomst van de aarde zorgen, staat bij veel banken n amelijk hoog in het vaandel. En dat levert je als groene ondernemer dus een financiële besparing op.