Heilig genot

Voor een ‘godendrank’ kost het toch mooi een heleboel moeite om een goed glas wijn te maken. Ik heb nog nooit een wijnboer water in wijn zien veranderen, hooguit 1 die een beetje water bij de wijn doet. Voor wie beide testamenten al eens gespeld heeft is het oud nieuws dat wijn 521 keer genoemd wordt in de bijbel. Dat is meer dan de naam van de meeste apostelen.

Als wijn genoemd wordt in de bijbel levert het druivennat meestal een positieve bijdrage. Alleen Noach kwam er niet zo goed af. Het moment dat hij te diep in het glaasje had gekeken, staat breed uitge­meten als was het een roddelpers artikel en dat leidde tot misschien wel de meest beruchte openbare dronkenschap. Hoewel Bacchus er ook wel pap van lustte! Zelfs toen gold al, genieten doe je met mate. Om wijn de verdiende eer te geven sta ik liever stil bij de vertelling in Johannes 2 die geheel is gewijd aan het eerste wonder van Jezus. Hij veranderde op een bruiloft te Kana immers water in wijn. En niet zomaar wijn! Toen na een poosje feesten de wijn opraakte zei de moeder van Jezus tegen hem; “Ze hebben geen wijn meer.” Jezus zei dat zijn tijd nog niet gekomen was en vroeg zich af wat zijn moeder van hem verwachtte. Maar Jezus maakte zich niet zo druk om het ontbreken van een oenoloog (geen grapje, zo heet de meeste professionele wijnmaker). Op de bruiloftslocatie stond een aantal watervaten gereed voor het Joodse reinigingsritueel en Jezus gaf de bedienden opdracht om die met water te vullen tot de rand.

Toen ze op overlopen stonden zei hij; “Schep er nu wat water uit, en breng dat naar de ceremoniemeester.” En zo geschiedde. De ceremoniemeester proefde het water dat wijn geworden was. Hij wist niet waar die wijn vandaan kwam en riep daarop de bruidegom. Deze zei tegen hem: “Een normaal mens zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de minder goede. Maar u hebt de beste wijn voor het laatste bewaard!” Save the best for last is zeker op dat feestje uitgevonden! Eeuwen laten hebben keizers, koningen, geestelijken de adel genoten van wijn. Het gepeupel werd meestal te werk gesteld op de wijngaard en kreeg zelden een lekkere Chateauneuf du Pape bij het diner. Gelukkig zijn de tijden veranderd, hoewel er nog steeds heel hard gewerkt wordt in de gaard en kelder door gewone mensen. Die ik (af en toe) best heilig zou willen verklaren als je proeft wat sommigen van hen voor elkaar spelen met een beetje hulp van Moeder Natuur.

En ben ik heel blij dat, na alle goden van Christelijk tot Grieks, ook wij aardse stervelingen van een lekkere wijn kunnen genieten. Niet alleen op een bruiloft, op partijtjen maar op elk moment! Zoals bijvoorbeeld binnenkort aan de Paastafel. Alles keert terug naar wat het eens was. De cirkel toch weer rond. Vrolijk Pasen alvast!

Corria

Wijnkoperij de Moerbei
Kerkbuurt 9 1551 AB Westzaan
T 075 20 23 650
info@wijnkoperijdemoerbei.nl
www.wijnkoperijdemoerbei.nl