Welke subsidies zijn er in de Zaanstreek voor duurzame investeringen zoals zonnepanelen of een elektrische auto? Welke lokale ondernemingen kunnen u helpen om in uw huis of bedrijf energie te besparen of zelfs energie op te wekken? Sinds kort kunnen Zaankanters – inwoners én bedrijven – de antwoorden vinden op het groene platform Duurzaan.nl.
Dit lokale initiatief is 5 maart j.l. officieel gelanceerd door de Zaanse wethouder Dick Emmer van Duurzaamheid. Het onafhankelijke platform gaat alle lokale duurzame initiatieven van inwoners en ondernemingen verbinden. Informeren, samenbrengen, uitwisselen: duurzaamheid moet ‘hot’ worden voor Zaanse inwoners en ondernemers. ‘Niet omdat je iets moet, maar omdat je iets wil. Op die manier zal de Zaanstreek sneller duurzamer worden’, stelt Duurzaan.
Toename mogelijkheden
Initiatiefnemers van Duurzaan zijn de ondernemers Onno Lassooy (LassooyDesign, UITdeZaanstreek) en Frank Kessel (Xpring, Soupalicious, TomToy), twee Zaanse ondernemers die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel hebben staan. Ze zijn Duurzaan gestart omdat ze veel prachtige lokale duurzame initiatieven en producten zagen die niet de aandacht kregen die ze verdienden. ‘Duurzaan.nl is een initiatief dat ervoor gaat zorgen dat alle Zaankanters, al is het maar beetje voor beetje, duurzamer kunnen gaan wonen, winkelen, werken en recreëren’, legt Lassooy uit. ‘Samen met de gemeente, maatschappelijke organisaties en lokale ondernemers gaan we die duurzame samenleving realiseren. Niet alleen omdat het belangrijk is, maar omdat de mogelijkheden toenemen en omdat steeds meer Zaankanters het ook écht willen!’
Klimaatneutraal in 2020
De gemeente Zaanstad ondersteunt het initiatief en is blij met de start. ‘De gemeente Zaanstad heeft als ambitie om in 2020 klimaatneutraal te worden’, vertelt wethouder Dick Emmer. ‘De focus ligt op energie. De gemeente Zaanstad weet als geen ander dat het met vereende krachten moet, tussen overheden, bewoners en bedrijven. Ik hoop dat dit platform die krachten weet te bundelen met het delen van kennis, ervaring en inspiratie.’ De gemeente draagt deze duurzame visie al langer uit. Zo kon u in de laatste Zaanbusiness van 2014 lezen dat de ondernemers van bedrijvenvereniging Noorderveld/Molletjesveer (BVNM) geïnspireerd zijn door dit groene streven. Zij zijn hard bezig om dit najaar een eigen energiebedrijf opgericht te hebben, zodat de ondernemers op hun eigen bedrijventerrein straks in het eigen energieverbruik kunnen voorzien.
Veel info
Duurzaan.nl past eveneens in de groene Zaanse visie. Zo fungeert het platform als informatiepunt over alles op het gebied van duurzaamheid. Op www.duurzaan.nl is erg veel interessante info te vinden. Bijvoorbeeld hoe je als entrepreneur duurzaam kunt ondernemen. Dat kan echt op veel meer manieren dan alleen energie besparen of deze zelf op te wekken. Ook op het gebied van kantoorartikelen en de kantoorinrichting is op milieugebied veel te winnen. En wat te denken van een goede kantoorplant? Die zorgt, vanwege de filtering van schadelijke stoffen en de regulering van de luchtvochtigheid, voor een beter leefmilieu binnen het kantoor. Planten zorgen zelfs ook voor een betere geluidsakoestiek, zo meldt Duurzaan.nl op de gelijknamige website.
Groen enthousiasme
Robert Linnekamp is voorzitter van de stichting Duurzaan. Hij benadrukt dat Duurzaan.nl een centrale rol speelt in het enthousiasmeren van Zaankanters voor duurzaamheid. ‘Vanuit die positie willen we al die mooie projecten die al bestaan krachtiger communiceren met goede en structurele aandacht. Naast maatschappelijke initiatieven als transition towns, de Zaanse Energie Koöperatie en het Pennemes, brengen we tevens duurzame ondernemingen nóg beter onder de aandacht via Duurzaan.’ Centraal in de communicatie staat de reeds genoemde website. ‘Daarnaast wordt om de week een pagina ‘Duurzaan Nieuws’ geplaatst in het Zaans Stadsblad, wordt er nieuws verspreid via de sociale media en worden Energiecafé’s en andere evenementen georganiseerd’, aldus Linnekamp. ‘Het handige van de pagina ‘Duurzaan Nieuws’ is dat er aan de onderkant ruimte is voor duurzaam gerelateerde advertenties. Wilt u als bedrijf bijvoorbeeld uw duurzame producten profileren, dan bereikt u juist op deze plek uitstekend uw doelgroep.’
Filmpjes
Op Duurzaan.nl zijn tevens handige filmpjes te vinden. Zo laat Dennis Straat, als Klimaatambassadeur voor de Gebouwde Omgeving, de Zaanstreek zien hoe je aan een duurzame omgeving kunt werken. En wilt u weten wat er 16 maart j.l. tijdens het derde Zaanse Energiecafé is besproken? Of waarom de Amerikanen geïnteresseerd zijn in SolaRoad, het wegdek in Krommenie dat werkt als een zonnepaneel? U kunt het allemaal vinden en nalezen op Duurzaan.nl.
Oproep aan ondernemers
‘Wij roepen ook bedrijven en ondernemers op om goede, duurzame ideeën met ons te delen. Stuur graag een mailtje naar info@duurzaan.nl en wij plaatsen uw idee op de website’, vertelt Linnekamp. ‘Op de site staat tevens een hoekje met een kaart waarop alle duurzame Zaanse initiatieven zijn aangegeven. Zo kunnen ondernemers direct zien wat er in hun nabije omgeving speelt en daarop inhaken. Met onderling groen samenwerken, kun je elkaar versterken. Alles bij elkaar hopen we met Duurzaan.nl de duurzaamheid in de Zaanstreek aan te jagen.’