De tijd dat het lidmaatmaatschap van een ondernemersvereniging automatisch van ouder op kind overging, ligt ver achter ons. Hoe dan ook wordt niemand meer voor het leven lid. De coronacrisis laat echter zien dat de toegevoegde waarde van een vereniging nu groter is dan ooit. De leden van VNO-NCW West laten dat de nieuwe generatie ondernemers inzien.
Het ondernemersvertrouwen maakt een historische duikvlucht. Ruim 30 procent van ondernemend Nederland verwacht failliet te gaan als de coronacrisis langer dan drie maanden duurt (Conjunctuurenquête Nederland/COEN). Een derde van de bedrijven kampt met omzetdaling van 40 tot 100 procent (VNO-NCW-enquête onder branches).
Het zijn kille cijfers. De bijbehorende emotie komt los in de ondernemersverhalen die in de regionale ondernemersvereniging VNO-NCW West rond gaan. “Normaal gesproken zijn wij dé specialist voor transport naar Italië. Toen dat land op slot ging, viel vrijwel alles stil voor ons”, vertelt een transportondernemer in Westland somber. Een directeur-grootaandeelhouder met een congresbureau in Heemstede geeft aan: “Dit wordt zonder twijfel het zwaarste jaar in twintig jaar als ondernemer. Normaal gesproken zijn de maanden mei en juni hoogseizoen voor onze sector. Tot in het voorjaar van 2021 is de kalender leeg.”
Steun aan ondernemers
Sinds de intelligente lock down begin maart door premier Rutte is afgekondigd, heeft de overheid in razend tempo een breed pakket steunmaatregelen voor ondernemers samengesteld. Voorbeelden zijn de NOW-regeling op rijksniveau, nood- en herstelfondsen op provinciaal niveau en kwijtschelding van belastingen op gemeentelijk niveau. Ook op Europees niveau wordt een herstelprogramma opgezet. Alles bij elkaar gaat het om honderden regelingen en een heleboel geld. In Nederland zitten VNO-NCW en MKB-Nederland bij de ministeries aan tafel om het pakket mede vorm te geven, VNO-NCW West doet dat aan de tafel van provincies en gemeenten in Noord- en Zuid-Holland. De inbreng van de leden, waarmee VNO-NCW West dagelijks contact heeft, is hierbij cruciaal. Zij kunnen immers goed aangeven of de steun voldoende is en of de regelingen in de uitvoering werken. Het steunpakket wordt continu verbeterd en uitgebreid.
Solidariteit
“De samenwerking tussen overheid, werkgevers en werknemers is nog nooit zo effectief geweest”, constateert Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West en partner bij public affairsbureau Dröge en van Drimmelen. “Die is gestoeld op solidariteit. Naar onze ondernemersverhalen, die we actief ophalen binnen onze vereniging, luistert iedereen aandachtig.”
In veel van die verhalen luiden ondernemers de noodklok, maar creatieve oplossingen om de crisis door te komen, brengen zij ook naar voren. Zo heeft een Delfts bedrijf zijn bioreactoren ter beschikking gesteld voor universitair onderzoek naar een vaccin. Een sociaal ondernemer in Uitgeest schoolt sekswerkers om.
Online bijeenkomsten
Keukens: “We organiseren wekelijks online bijeenkomsten met leden. Zij willen elkaar helpen en inspireren, en delen hun ervaringen, bijvoorbeeld over hoe je personeel een hart onder riem steekt en gemotiveerd houdt. Uitsluitend met vereende krachten kun je goed uit de crisis komen. Samenwerken is van levensbelang. De crisis leert ons de ondernemersvereniging weer op waarde te schatten.”
Ben je ondernemer met een vestiging in Noord- of Zuid-Holland en wil je je aansluiten bij VNO-NCW West? Meld je dan aan op www.vnoncwwestcorona.nl. De eerste maanden is het lidmaatschap kosteloos.
Kijk ook op www.vno-ncwwest.nl/ondernemersverhalen en laat je inspireren door ondernemers.