Meestal gaat men er vanuit dat ik als vinoloog mijn neus optrek voor wijnen die onder de €?5,- in de winkel staan. Nou, dat valt nogal mee. Een wijn van €?10,- euro is namelijk niet standaard twee keer beter dan die van €?5,-. Maar 1 ding is wel waar, hoe goedkoper de wijn hoe harder er bezuinigd wordt op wat er in de fles zit.
Waarom? Het is zo ongeveer het enige waarop je kunt bezuinigen! Een fles is
een fles, een etiket een etiket en een doos
een doos.
Een folderknaller van??€?2,99 is eigenlijk niet mogelijk. Van die €?2,99 gaat 21% btw af en vervolgens nog zo’n €?0,70 accijns. Die accijns is voor elke fles wijn gelijk of ie nou €?5,- of €?150,- kost. En er staat weer een accijnsverhoging voor de deur. “Zo voorkomen we alcohol misbruik” hoor ik dan iemand op het Binnenhof bloedserieus zeggen. Onze regering houdt
ook van een goed glas, zeg maar…
En wist u dat de accijns op mousserende wijnen 3 x zo hoog is dan op wijn zonder bellen? Bubbeltax heet dat. Waarom? Niemand weet het. Beetje het kwartje
van Kok, maar dan anders.
Goed, na aftrek van alle taxen kom je op €?1,77. Daar wil de hele keten nog wat aan verdienen en achter in die rij blijft een wijnboer over die niet alleen zijn wijngaard moet bekostigen. Maar ook zijn belasting niet mag ontduiken en dan
nog iets over wil houden voor jaren
waarin de oogst tegenvalt.
“Ik ben niet zo’n wijnkrent hoor”, hoor ik
u zeggen. Maar de gemiddelde prijs die wij consumenten betalen voor een fles wijn ligt in Nederland zelfs lager dan de €?2,99 van de folderknaller!
Toch kan altijd erger, je zal maar wijnboer in Griekenland zijn, het land dat op een haar na de bakermat is van wijn. Dan zit echt alles tegen. Zelfs geen binnenlandse afzetmarkt meer, want de Grieken stoken massaal, illegaal ouzo om de dag door te komen. Enige voordeel is dat ze werkloze handjes genoeg hebben om deze maand te oogsten.
Genoeg van alle cijfertjes? Op zoek gaan naar een lekkere wijn, al dan niet voor recessie prijsje. Ik zou een mooie rode hersftwijn kiezen. Want je zou bijna vergeten dat we in het seizoen van oogst en overvloed zijn belandt. Mijn tip; een koelklimaat Pinot Noir. Mag Bourgogne zijn of Patagonie (Argentinië), dat hangt af van uw knip en smaak. Bijkomend voordeel, deze wijnen gaan fantastisch bij het stoofvlees met eekhoorntjesbrood van Steven en Wies. Op een wijnrijke herfst!
Wijnkoperij de Moerbei
Kerkbuurt 9 1551 AB Westzaan
T 075 20 23 650
E info@wijnkoperijdemoerbei.nl
www.wijnkoperijdemoerbei.nl