De 31e Zaanse Ondernemersdag, op 5 november aanstaande, staat dit jaar in het teken van startups. Onder leiding van dagvoorzitter Rens de Jong, bekend van BNR Radio en RTLZ, zal er op interactieve wijze aan de hand van BuzzMaster inzicht verschaft worden in de meningen van gevestigde ondernemers versus die van de nieuwe generatie.
Rens de Jong en BuzzMaster
Rens de Jong is presentator bij BNR Nieuwsradio en RTLZ. Verder is hij bekend van zijn televisieprogramma’s, debatten op congressen en seminars lezingen over bedrijven en ondernemerschap. In 2013 won Rens de Jong de titel “Dagvoorzitter van het jaar”.
BuzzMaster Bob Commandeur zal als ‘side kick’ met het gelijknamige en geavanceerde interactieve crowdsourcing platform een brug slaan tussen startups en de gevestigde orde.
Genomineerde startups
Dit jaar zal voor het eerst tijdens de Zaanse Ondernemersdag de Zaanse Startup Award worden uitgereikt. De besturen van de Zaanse Ondernemersdag en de Zaanse Startersprijs hebben begin dit jaar de handen ineen geslagen. Er bestond behoefte aan een startersprijs met een dynamischer elan en meer aandacht voor vernieuwende startups.
De genomineerden voor de Zaanse Startup Award zijn:
Daan Horak Cell Charge
Jordi Bron Hulc.nl
Ad van Vugt Quisquiliae
Zij zullen tijdens de Zaanse Ondernemersdag hun startup presenteren. Aan de hand van hun pitch zal het publiek een winnaar kiezen.
Naast de verkiezing van de eerste Zaanse Startup Award vindt traditiegetrouw natuurlijk ook de uitreiking van de Zaanse Ondernemingsprijs 2019 en de PDZ/Trias Jeugdjuryprijs plaats.
De genomineerde bedrijven voor de Zaanse Ondernemingsprijs en de PDZ/Trias Jeugdjuryprijs zijn Bonbon Limmen, Feenstra en van Goor en de Gebroeders van der Veekens.
Bonbon Limmen
De historie van Bonbon-Atelier N. Limmen begint in 1980, in het centrum van Amsterdam. Daar opende Nico Limmen een bedrijf, dat zou gaan voorzien in een exclusief assortiment handgemaakte bonbons en (seizoens)chocolade. Zijn doelgroep bestond onder andere uit de betere banketbakkers, restaurants en hotels. Al snel maakte hij naam als bekwaam vakman en leverancier en kwam de klandizie uit het hele land voor zijn overheerlijke bonbons.
In 1996 nam zoon René Limmen het bedrijf over. Hij zette de familietraditie voort en hij verkreeg nationale faam door de exclusiviteit en verfijnde kwaliteit van zijn bonbons. In 1998 verhuisde het bedrijf van Amsterdam naar Westerspoor in Zaandam. Inmiddels maken de vakmensen van Bonbon-Atelier N. Limmen al ruim 30 jaar de lekkerste bonbons en (seizoens)chocolade. Vakmanschap, kwaliteit en exclusiviteit staan hierbij centraal. Naast de dagelijkse productie van hoogwaardige bonbons verzorgt Limmen workshops voor jong en oud. Ook is het bedrijf maatschappelijk heel actief. Niet wordt alleen de Heemskerkse Golfclub gesponsord, maar is het bedrijf ook actief als sponsor betrokken bij [Z]aan de Wandel, Fortuna Wormerveer en worden er af en toe workshops en rondleidingen door het bedrijf voor scholen (Zuiderzeecollege) gegeven.
Gebroeders van der Veekens
Van der Veekens is een ambachtelijk bedrijf dat het credo ‘geven loont’ hoog in het vaandel heeft staan. Het bedrijf heeft een rijke historie op het gebied van grond-, wegen, waterbouw en sanering. Het bedrijf bestaat al sinds 1951, toen Gerrit, Jan, Levinus en Petrus Levinus het bedrijf bij de Kamer van Koophandel inschreven. Pieter Johannes kwam in 1965 in het bedrijf. Hij is de grondlegger van het succes waarmee de huidige generatie nu het bedrijf leidt. Na het plotselinge overlijden van Pieter Johannes nam zoon Levinus in 1989 het bedrijf over. Vandaag de dag wordt het bedrijf geleid door de broers Levinus en Richard. Certificeringen zijn voor het bedrijf een harde asset bij aanbestedingen. Het bedrijf is continu gericht op het verbeteren van processen, producties en de mens. Actueel item is het machinepark en de aandrijving daarvan op waterstof. In dat kader is er een samenwerking met Total Pitpoint en zal er binnenkort een tankpunt voor waterstof in Amsterdam komen. Van der Veekens is daarmee een van de weinige bedrijven die in de Amsterdamse regio die voldoet aan de hoge duurzaamheidseisen. Inmiddels bestaat het bedrijf uit ongeveer 15 kantoormedewerkers, 30 buitendienstmedewerkers en 11 (SGP) leerlingen. De broers draaien volop mee op de werkvloer: Levinus als technische man, Richard als financiële man. Daarbij gaat het bedrijf uit van een hoge eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers. Van der Veekens ondersteunt veel sportverenigingen en goede doelen.
Voor van der Veekens is ‘social return on investment’ belangrijk. Zo werken er bij het bedrijf mensen met een afstand tot arbeidsmarkt en wordt er samengewerkt met Newbees.Het bedrijf is de afgelopen jaren regelmatig geprezen. Samen met de partners Sturm en MTD Landschapsarchitecten won van der Veekens met het project herinrichting Koemarkt in Purmerend de Bouwpluim. Voor dit zelfde project won van het bedrijf ook de Adrie Keppler prijs. Voor het plein aan de Hogeweg in Amsterdam mocht van der Veekens de Gouden Klinker in ontvangst nemen.
Feenstra en van Goor
Volgens Wijnand van Goor, eigenaar van Feenstra en Van Goor heb je als technisch installatiebedrijf alleen maar bestaansrecht als je blijft investeren in de toekomst. De geschiedenis van het bedrijf begint meer dan 50 jaar geleden toen grondlegger Hans Hartog als eenmansbedrijf het loodgietersbedrijf startte in Wormer. Wijnand van Goor (huidige eigenaar) kwam in 2001 als werknemer bij het toenmalige Hartog & Feenstra in dienst. In 2003 nam Wijnand het stokje over van Hans en inmiddels is hij volledig eigenaar. Nadat Rien Feenstra zijn aandelen had overgedragen aan Wijnand, bleef hij wel actief binnen het bedrijf als verantwoordelijke voor de industrietak. De operationele leiding is sindsdien in handen van Wijnand.
Naast de particuliere markt richt Feenstra en van Goor zich op gemeenten, woningbouwverenigingen, bouwbedrijven en de industrie. Het personeelsbestand is inmiddels gegroeid tot 35 medewerk(st)ers. Als erkend leerbedrijf begeleidt het bedrijf leerlingen op weg naar hun vakdiploma en wordt er geïnvesteerd in bijscholingscursussen waardoor de vakbekwaamheid op peil gehouden wordt bij de zich steeds vernieuwende technologische kennis. Het bedrijf Feenstra en van Goor is ook maatschappelijk erg actief. Zo wordt bijvoorbeeld voetbalvereniging WSV gesponsord en ondersteunen ze actief [Z]aan de Wandel. Verder is het bedrijf betrokken bij de aanleg van een waterpomp in Bangladesh. Zakelijk is het bedrijf betrokken bij de ontwikkeling van het meest duurzame gebouw van Amsterdam. Feenstra en van Goor staat voor duurzaam ondernemen en installeren.