Veel werknemers zijn gebonden aan een zogenaamd relatiebeding, dat in hun arbeidsovereenkomst is opgenomen. Daarin is een verbod opgenomen om na beëindiging van de arbeidsovereenkomst gedurende een bepaalde periode contact te onderhouden met de zakelijke relaties van de werkgever.
Doel is om te voorkomen dat relaties van de voormalige werkgever door de ex-werknemer worden weggekaapt. Zo was er bijvoorbeeld iemand die na zijn ontslag een relatie van zijn voormalige werkgever had toegevoegd aan zijn LinkedIn-netwerk. Die relatie was overigens expliciet genoemd in het relatiebeding van de betrokken werknemer.
De rechter was van oordeel, dat hij hiermee het relatiebeding had overtreden. De werknemer moest de contractueel overeengekomen boete van 20.000 euro betalen. Duur netwerkje. Van belang in die kwestie was volgens de rechter overigens, dat het bij LinkedIn een zakelijk netwerk betreft waarbij een contact pas tot stand komt, nadat beide personen daarvoor toestemming hebben gegeven.
Het feit dat bij Facebook en LinkedIn zowel een uitnodiging als de aanvaarding van die uitnodiging nodig zijn om het contact tot stand te brengen, kan juridisch relevant zijn. Twitterberichten daarentegen kunnen eenzijdig zijn. Zo werd een ex-werknemer, die bij haar vorige werkgever de functie van recruiter had, beschuldigd van overtreding van het relatiebeding waaraan ze gebonden was, omdat ze via Twitter op zoek was naar kandidaten voor een bepaalde functie.
De rechter vond dat met het verzenden van dergelijke twitterberichten geen sprake was van het onderhouden van ‘zakelijke contacten’, zoals door het relatiebeding verboden was. Ook, zo vond de rechter, was van overtreding geen sprake als de ‘volgers’ werden betrokken. Het volgen op Twitter is immers, zo werd door de rechter geoordeeld, een eenzijdige actie vanuit de volger en niet specifiek geïnitieerd vanuit de eigenaar van het gevolgde twitteraccount. Zoals hiervoor al gezegd: een uitnodiging daarvoor en de acceptatie daarvan zijn bij Twitter niet nodig. De rechter oordeelde dat Twitter in deze vorm eigenlijk een vorm van adverteren inhield en dat was door het relatiebeding niet verboden.Maar in een Facebook-zaak oordeelde de rechtbank Rotterdam anders. De Rotterdamse rechtbank was in een zaak van mening, dat het plaatsen van berichten op Facebook wel een overtreding van het relatiebeding oplevert, ook al was niet aangetoond dat de betreffende ex-werknemer op Facebook ‘bevriend’ is met relaties van de ex-werkgever. De rechter vond het, in dit kader, namelijk voldoende van belang dat de berichten de klanten van de ex-werkgever hebben kunnen bereiken. Irrelevant werd geacht of de berichten de klanten daadwerkelijk hadden bereikt. De ex-werknemer moest een boete van 19.500 euro betalen.
In de rechtspraak bestaat dus nog geen duidelijke lijn over de vraag wanneer er sprake is van overtreding van een relatiebeding in geval van het gebruik van social media. Voorzichtigheid blijft geboden voor werknemers. Werkgevers moeten zich realiseren, dat in de wereld van social media de relatiebedingen in de huidige vormen wellicht niet meer volstaan. Voor een werkgever is het dus van belang om te overwegen de werking van het relatiebeding uit te breiden, zodat concurrerend gebruik van social media door ex-werknemers eveneens wordt verboden.
Nagtegaal & Jong Advocaten
Dam 34, Postbus 1275,
1500 AG Zaandam
T 075 631 31 21 F 075 635 08 18
E info@nagtegaaljong.nl
www.nagtegaaljong.nl