Gemeente, politie en horecaondernemers hebben samen een nieuw horecaconvenant opgesteld om het Zaanse uitgaansleven nog gezonder, gezelliger en veiliger te maken.
Het nieuwe horecaconvenant ‘Veilig en verantwoord stappen in Zaanstad’ wordt op woensdag 8 juli ondertekend door burgemeester Geke Faber, teamchef Ed Kooij (Politie Zaanstad) en vertegenwoordigers van de Zaanse horeca.
Op basis van de evaluatie van het vorige convenant ‘Stappen zonder klappen’ uit 2011 zijn uitgebreide en constructieve gesprekken gevoerd tussen politie, gemeente en de vertegenwoordigers van de horeca uit Zaanstad-Zuid, Zaanstad-Noord en het Damgebied. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een nieuw convenant met een aantal belangrijke wijzigingen.
De wens van alle partijen om meer ondernemers bij het convenant te betrekken en ondertekening minder vrijblijvend te maken is op verzoek van de horeca vertaald in een inspanningsverplichting van de gemeente om de exploitatietijden te beperken voor niet-deelnemers en voor bedrijven die het convenant niet naleven.
Dit betekent dat het college van B&W na ondertekening van het convenant door alle partijen een voorstel zal doen aan de gemeenteraad om de APV zodanig te wijzigen dat horecazaken om twee uur ‘s nachts moeten sluiten. Deelnemers aan het convenant krijgen dan een ontheffing, zodat voor hen de huidige 3-5 regeling blijft bestaan, de regeling waarbij horecazaken om vijf uur ‘s nachts moeten sluiten en na drie uur ‘s nachts geen nieuwe klanten meer mogen binnenlaten.
Verder is het convenant compacter geworden door het aantal deelnemende partijen terug te brengen (OM en brandweer maken geen deel meer uit van het convenant), door onderwerpen die al in wet- en regelgeving zijn geregeld (zoals drugs en brandveiligheid) niet meer op te nemen en door ook onderwerpen die geen vast onderdeel uitmaken van de exploitatie van horecabedrijven (zoals evenementen) te verwijderen). Ook is de regeling rond toezichthouders en portiers concreter uitgewerkt.