Achter de schermen is er bijna 3 jaar aan gewerkt. Sinds gistermiddag is het een feit en staan de handtekeningen op de overeenkomsten. Gemeente Zaanstad is voor 1/3 aandeelhouder geworden van Textiles2Textiles (T2T) in Wormerveer. Daarnaast verstrekt de gemeente een lening van € 200.000 aan het bedrijf in circulair textiel “Wij steunen de ontwikkeling naar meer circulaire grondstoffen. Op deze manier zijn er minder primaire grondstoffen nodig in de textielsector. Zo wordt er minder afgedankt textiel verbrandt en belandt er ook minder textiel op afvalbelten waar dan ook op de wereld”, aldus wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt van gemeente Zaanstad. Een unieke privaat-publieke samenwerking. Zaanstad is de eerste gemeente in het land die deelneemt in een bedrijf op het gebied van circulair textiel.
Peter Rijken, directeur T2T noemt het een huwelijk. “We waren eerst verliefd, verloofd en nu dus getrouwd met 3 partijen. Kortom we gaan door waar we mee bezig waren op het gebied van innovatie en hebben nu meer financiële zekerheid. We kunnen de schakel maken om van afgedankt textiel nieuw textiel te maken, mede dankzij de gemeente Zaanstad. We bouwen al 1,5 jaar aan een machine die alle vervuiling uit textiel kan halen en aan de ontwikkeling van software die het gehele proces in kaart brengt (Chase). De machine kan in het eerste kwartaal van 2022 in gebruik worden genomen in Wormerveer. Deze machine gaat alles wat niet in de originele stof thuis hoort, zoals knopen, ritsen en labels, geautomatiseerd verwijderen. Tot op heden werd dit nog kleinschalig met de hand gedaan, maar straks dus geautomatiseerd en grootschalig”.
Kosten afvalbeheer beheersbaar houden
De gemeente neemt deel in Textiles2 Textiles vanwege de publieke belangen die daarmee gediend zijn. Zij voorkomt hiermee negatieve impact van afvalverwerking, draagt bij aan CO2-reductie en het beheersbaar houden van de kosten van het afvalbeheer van haar inwoners. Hans Bon van Wieland Textiles (Wormerveer) en tevens directeur van T2T is ook in het ‘huwelijksbootje’ gestapt. “Deze nieuwe machine en de digitale procestechnologie is de vervolgstap van het sorteren van het niet-herdraagbare textiel naar soort en kleur door onze Fibersort machine. Ik ben onwijs blij dat we nu echt hier in Zaanstad de keten verder verlengen, mede dankzij gemeente Zaanstad”, aldus Hans Bon.
Op de foto van links naar rechts: Annette Baerveldt, Peter Rijken en Hans Bon bij de ondertekening van de overeenkomst.